Ayak ve Ayak Bileği Hastalıkları

Aşil Tendon Yırtılması

Vücudun en büyük kirişi olan aşil tendonu sıklıkla orta yaş döneminde yırtılmaktadır. Aktivite esnasında ani bir ses gelmesi ile birlikte yırtığın olduğu ifade edilmektedir. Aşil tendonunun 2-5 cm proksimalindeki kan dolaşımı promlemli olan alanda, tendonun günlük olarak yapması gereken tamir döngüsünün sekteye uğraması sonucu bu bölgedeki sorunlu alanda yırtıklar ortaya çıkmaktadır.

Tanı Nasıl konulur?

Muayenede yırtık bölgedeki açıklık hissedilebilmektedir.Baldır kaslarının sıkılması ile ayak bileği hareketi olmaması ( Thompson testi) tanı koydurucudur.

Aşil tendon yırtılmasının tanısı muayene ile konulur. Tam yırtıklı hastalarda magnetik resonans yaptırmak gerekli değildir.

Tedavi Nasıl olmalıdır?

Aşil tendon yırtıklarını tedavisinde ameliyatsız(konservatif) yöntemlerde sık kullanılan bir uygulamadır.

Konservatif ve cerrahi tedaviler arasında, sonuçlar açısından çok büyük farklar yoktur. Bu nedenle tedavi şekli açısından, hastanın ihtiyaçları göz önüne alınarak hasta ile birlikte karar verilmelidir.

Ameliyatsız( Konservatif) Tedavi

Başlangıçta ayak bileğinin planter fleksiyonunda( ayak parkak ucunda kalkar pozisyonda) alçı ya da günümüzde derece ayarlı cihazlar ile ayak- ayak bileği tespit edilir. Zamanla ayak bileği pozisyonu yere basar hale getirilecek şekilde tedrici olarak düzeltilir. Üç ay civarında ayakkabı giymeye başlayabilirler.

Cerrahi Tedavi

Açık cerrahi, perkutan cerrahi ya da endoskopik olmak üzere pek çok farklı yöntemle aşil tendonu dikilebilmektedir.

Günümüzde cerrahi uyguladığımız zaman mümkün olan en kısa sürede ( yaklaşık 6 hafta )ayak bileğini yere basar pozisyona getirmeye ve ayakkabı giydirmeyi hedefliyoruz.

Branşlar Sayfasına Dön